4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Lamborghini Gallardo

Τρακτέρ, ταύροι, Γερμανοί και... βότκα

Όλα τα παραπάνω, φαινομενικά ασυνάρτητα, συντελούν στο να κάνουμε δοκιμή διαρκείας με ένα υπεραυτοκίνητο: τη Lamborghini Gallardo.

ΚEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΤΣAΔAPHΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛIOΠOYΛOΣ

ΑΝ ο Έντσο Φεράρι δεν έστελνε τον Φερούτσιο Λαμποργκίνι να ασχοληθεί με τα... τρακτέρ...
Αν ο Λαμποργκίνι δεν ανήκε στον αστερισμό του Ταύρου...
Αν η Audi δεν αγόραζε τη «βουλιαγμένη» Lamborghini...
Aν η προώθηση της SKYY Vodka δε γινόταν μέσω ενός υπεραυτοκινήτου...

... απλώς (;) δε θα μπορούσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι μια δοκιμή διαρκείας της «μικρής» Lamborghini. Αυτής που προφέρεται «Γκαγιάρντο», μιας και πηγή του ονόματος είναι ο Iσπανός Φραντσίσκο Γκαγιάρντο, ο οποίος το 18ο αιώνα δημιούργησε την ομώνυμη ράτσα ταύρων στην Αγία Μαρία, στην περιοχή του Καντίθ.
Από πού ξεκινήσαμε και πού καταλήξαμε... Κι όμως· δεν είναι μικρό πράγμα παλμαρέ σχεδόν 500 γύρων στα Μέγαρα με ένα αυτοκίνητο «δρόμου» των 520 ίππων έχοντας ήδη αναλώσει 12 πανάκριβα Pirelli Rosso.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν η εταιρεία Mantis (τρόφιμα, ποτά κτλ.) θέλησε να προωθήσει την αμερικανικής προέλευσης βότκα SKYY (είπαμε το παραπέτασμα έπεσε...) με ένα ευρύ προωθητικό πρόγραμμα που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει γύρους πίστας με Gallardo, αφού προηγουμένως οι τυχεροί έχουν ενημερωθεί εμπεριστατωμένα από τους ανθρώπους της Safetrack σχετικά με το ότι ποτό και οδήγηση δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
Kάπως έτσι βρεθήκαμε «υπεύθυνοι κίνησης» μιας... κινητής περιουσίας, και σιγά που δε θα μετρούσαμε ή δε θα γράφαμε για μια εμπειρία που δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να γεύεσαι.

Το ιστορικό
H Gallardo ήδη βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο ζωής της και δεν είναι λίγοι οι τυχεροί αυτού του κόσμου που την απέκτησαν (μεταξύ των οποίων και έξι Έλληνες) σε τιμή διαμερίσματος. Από 212.000 ευρώ ξεκινάει το πακέτο και, με βάση αυτό το... μικροποσό, μπορείς να φτάσεις κάπου κοντά στις 300.000, βάζοντας ό,τι αξεσουάρ ζητάει η ψυχούλα σου, με εξέχον το E-Gear, το ημιαυτόματο σειριακό κιβώτιο 6 ταχυτήτων που επιβαρύνεται μόλις με 16.000 ευρώ.
Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας (βαμμένο για την περίσταση στα χρώματα του ποτού που διαφημίζει) είναι έκδοση 2006, γεγονός που σημαίνει απόδοση +20 ίππους (σύνολο 520/8.000 σ.α.λ.) στον κινητήρα και βελτιωμένη ροπή που παραμένει στα 52 χλγμ., αλλά αποδίδεται στις 4.250 σ.α.λ. (αντί των 4.500 σ.α.λ. της πρώτης έκδοσης), ενώ το 80% της συγκεκριμένης τιμής είναι στη διάθεση του οδηγού από τις 1.500 σ.α.λ.! Εδώ να θυμίσουμε ότι όλο αυτό το έργο παράγεται από ένα «υποτετράγωνο» (η διαδρομή των εμβόλων είναι μεγαλύτερη της διαμέτρου) σύνολο 10 κυλίνδρων σε σχήμα V, με περιεχόμενη γωνία 90 μοίρες, χωρητικότητας 4961 κ.εκ., κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου, κάτι στο οποίο η Audi θεωρείται κορυφαία. Από κράμα αλουμινίου είναι επίσης κατασκευασμένο και το ανεξάρτητο πλαίσιο/χωροδικτύωμα, πάνω στο οποίο βιδώνουν τα επίσης αλουμινένια στοιχεία του αμαξώματος μαζί με κάποια άλλα (όπως, π.χ., οι προφυλακτήρες) που κατασκευάζονται από θερμοπλαστικά υλικά.
Το αμάξωμα και τα αλουμινένια τμήματα του αμαξώματος έρχονται στη Σαντ’ ¶γκαντα (βάση του Φερούτσιο Λαμποργκίνι, κοντά στο Μαρανέλο), όπως και το μπλοκ του V10, για να συναρμολογηθούν (ο κινητήρας με το χέρι) στη σύγχρονη γραμμή παραγωγής. Στη συνέχεια, ο κινητήρας δοκιμάζεται στον πάγκο, ενώ το πλήρες όχημα δε φτάνει στον πελάτη, εάν προηγουμένως δε «στρωθεί» γράφοντας 100 χλμ. στα χέρια δοκιμαστή γύρω από τα βουνά του Σαβίνιο.
Ως επανάληψη-σύνδεση με τις προηγούμενες δοκιμές (4ΤPOXOI τ. 397 και 425), να θυμίσουμε ότι η Gallardo έχει κινητήρα τοποθετημένο πίσω από τα μόνο δύο καθίσματα επιβατών, με το κιβώτιο ακόμα πιο πίσω κατά το διαμήκη άξονα. Διαθέτει συνεχή μετάδοση κίνησης στους τέσσερις τροχούς, με αναλογία 30-70 εμπρός-πίσω, όταν δε συντρέχει λόγος αλλαγής (π.χ. σε ανηφορικό ξεκίνημα μπορεί να μεταβληθεί στο 20-80), κάτι που ταιριάζει απόλυτα στα σπορ αυτοκίνητα κατά τους Iταλούς τεχνικούς. Το μεσαίο διαφορικό είναι συνεκτικός συμπλέκτης και το πίσω διαθέτει 45% μπλοκέ, γεγονός που -αν μη τι άλλο- εξασφαλίζει μια μόνιμη πηγή οδηγικής ευχαρίστησης, ειδικά όταν το ESP είναι off.
Η ανάρτηση με διπλά ψαλίδια και ομόκεντρα ελατήρια/αμορτισέρ (ΚΟΝΙ) ρυθμίζεται καθ’ ύψος και είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να αποδίδει τον... καλύτερο της εαυτό σε υψηλούς ρυθμούς κίνησης.
Ανάλογων προδιαγραφών είναι και τα φρένα της Brembo με 8πίστονες δαγκάνες εμπρός, 4πίστονες πίσω και τόσο μεγάλη διάμετρο ώστε να χωρούν οριακά στις 19 ιντσών ζάντες που φορούν τα, ειδικά εξελιγμένα για τη Gallardo Pirelli, PZero Rosso.

1.000 χιλιόμετρα στα Μέγαρα
Εδώ ξεκινά και η επαφή διαρκείας με τη SKYY Gallardo, που θα διαρκέσει (Θεού θέλοντος και Lamborghini επιτρεπούσης) τρία χρόνια.
Τόπος συνάντησης τα Μέγαρα, όπου και θα πραγματοποιηθούν περισσότερα από τα μισά (τα υπόλοιπα στις Σέρρες) προωθητικά προγράμματα της αμερικανικής βότκα, με ευθύνη των ανθρώπων της Safetrack.
Αρχικά ξαφνιάζει θετικά η μινιμαλιστική σχεδίαση της... μικρής «Λάμπο», για την οποία ευθύνονται η Italdesign-Giugiaro και το Lamborghini Centro Stile. Με λίγα λόγια, εκ πρώτης όψεως δε «γεμίζει το μάτι», παρά τους τεράστιους τροχούς, το μακρύ μεταξόνιο και τις πολλές μπούκες αερισμού/εξαερισμού. Χάνει λίγο και από το χρώμα, οπότε δεν ξαφνιάζεσαι όταν σχεδόν όλα μπροστά σου θυμίζουν Audi. Όργανα, διακόπτες, ψηφιακές οθόνες παραπέμπουν σε μη εξωτικό όχημα, αλλά, από την άλλη, βάζουν τη γερμανική σφραγίδα αξιοπιστίας σε ιταλική κατασκευή.
Σκύβεις... σκύβεις πολύ για να καθίσεις στο δερμάτινο (όχι και πολύ μπάκετ) κάθισμα, ρυθμίζεις εύκολα για να βρεις την τέλεια θέση οδήγησης, ενώ στη συνέχεια απορείς που δε βρίσκεις ζώνες αγωνιστικού τύπου. Είπαμε όμως... Η Audi αγόρασε τη Lamborghini, και οι Γερμανοί είναι γνωστοί για τις προτιμήσεις τους στα... ορθόδοξα αυτοκίνητα που απευθύνονται σε πολύ μεγαλύτερο κοινό και όχι μόνο στους γυμνασμένους οδηγούς αγώνων. Κάπως έτσι συμβαίνει και στην περίπτωσή μας. Βάζοντας μπροστά το 10κύλινδρο σύνολο και κινούμενοι σε ρυθμούς έως 4.500-5.000 σ.α.λ., νομίζεις πως οδηγείς... ηλεκτρικό όχημα, ειδικό για τους μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους των πόλεων. Φανταστικό! Αν μας το έλεγαν, δε θα το πιστεύαμε. Η Gallardo μπορεί να οδηγηθεί (σε αργούς ρυθμούς) εύκολα από οποιονδήποτε οδηγό. Ουαί και αλίμονο, αν το πάρουν είδηση οι σύζυγοι των τυχερών ιδιοκτητών. Θα προβληματίσει μόνο την ώρα της οπισθοπορείας. Πού είναι η όπισθεν, οέο; Πού είναι...; Σε ένα μπουτόν με την ένδειξη «R», άκρη αριστερά στο ταμπλό. Πατάς φρένο μαζί με το μπουτόν και έχεις όπισθεν, αλλά και εικόνα στην οθόνη του ηχοσυνόλου! Χλίδα το πράγμα. Mαζί με αυτοματισμούς για κλιματισμό, για γλίστρημα, για ξεκίνημα, για φρενάρισμα, για κίνηση σε ολισθηρά εδάφη, για..., για... Μαζί με αερόσακους, θέσεις για μικροαντικείμενα, κομπιούτερ πολλαπλών ενδείξεων, αλλά και «μαύρο κουτί». Ένα «ρουφιάνο» σαν αυτόν των αεροπλάνων, που καταγράφει τα πάντα και κυρίως αποδίδει τα της οδηγικής άγνοιας στον οδηγό και τα της κατασκευαστικής ανεπάρκειας στο «γκαραντί»... Αυτό που δεν έχεις είναι ρεζέρβα, κάτι που είναι αδύνατον (235/35 εμπρός, 295/30 πίσω), και σε υποχρεώνει να κάνεις το... σταυρό σου πριν εμπιστευτείς τη φιάλη αφρού που υποκαθιστά (;) τη ρεζέρβα.
Μα, καλά, θα μας πείτε. Ένα Audi by Lamborghini στις ειδικές διαδρομές; Ε, και τι έγινε; Αμ έγινε, πώς δεν έγινε. Για διαβάστε τι συμβαίνει με το να μην περιλαμβάνεται στα συστήματά της κάτι που να διαχωρίζει τους οδηγούς σε πραγματικούς και μη. Μπαίνει λοιπόν ο «ανυποψίαστος», ψάχνει στην κονσόλα το λεβιέ ταχυτήτων, δεν τον βρίσκει, νομίζει πως ο διακόπτης με ένδειξη «S» σημαίνει start και τον πατάει. Ψάχνει κάτω από την οθόνη του ηχοσυνόλου να βρει πώς κλείνουν τα παράθυρα και πατάει το διακόπτη του ESP. Πατάει επίσης το drive by wire πεντάλ του γκαζιού και άντε γεια... Ο «ταύρος» ράτσας Gallardo ξεχύνεται μπροστά και μόνο ο καλός ταυρομάχος μπορεί να τον κάνει ζάφτι. Σαν να μη φτάνει η ορμή (4,15 δλ. γράψαμε στο «0-100»), κάπου εκεί μετά τις 5.500 σ.α.λ. οι μεταβλητοί χρονισμοί δίνουν στον κινητήρα μιαν άλλη διάσταση και οι δύο «πέντε σε μία» (εξατμίσεις) δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στον όποιο ξαφνιασμένο, ξεφυσώντας ήχο που παραπέμπει άμεσα στα παραμύθια με δράκους και όχι σε ισπανικές αρένες ταυρομαχιών. Ουάου! Σε λιγότερο από 500 μ., ξεκινώντας από στάση, φτάσαμε τα 185 χλμ./ώρα και ακινητοποιηθήκαμε πριν μπούμε στο πεδίο ρίψης αλεξιπτωτιστών. Επιβράδυνση 1,1 g επιτυγχάνουν τα Brembo (στιγμιαία το Vbox κατέγραψε και 1,8 g!), αν και η αίσθηση στο πεντάλ δεν το δείχνει στον οδηγό. Στην αντίθετη διαδικασία, αυτή της επιτάχυνσης, το όργανο κατέγραψε 1,28 g, την ώρα που σύννεφα γαλάζιου καπνού έδειχναν τη φθορά των Pirelli.
Και καλά να «ξαφνιαστείς» στην ευθεία. Αν είναι σε στροφή τι γίνεται; Ναι μεν η πλευρική πρόσφυση είναι κορυφαία (1,2 g στην Κ1 και 1,25 g στην Κ6), αλλά, αν στην έξοδο πατήσεις χωρίς μέτρο το γκάζι, τι κάνεις;
Σε αντίθεση με όσα είχε καταμαρτυρήσει ο ¶κης Τεμπερίδης από την εμπειρία του στην Εμίλια Ρομάνια, το τερέν των Μεγάρων έδωσε καταγραφές απείρου κάλλους στο μαύρο κουτί. Οι γωνίες 45+ μοιρών έδιναν και έπαιρναν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η άτυπη πυξίδα έδειχνε στροφή 180 μοίρες (λέγεται και τετ-α-κε...). Δύσκολο έργο η οδήγηση της Gallardo στον κόφτη των 8.000 σ.α.λ. με επιλογέα/αναρτήσεις στη θέση sport και ESP εκτός. Αφήστε που δε βοηθάει και το αργό (2,6 στροφές) για την περίσταση τιμόνι. Αχ, βρε Γερμανοί, τι μας κάνετε! Από την άλλη όμως, η αξιοπιστία είναι στο ζενίθ. Ποτέ η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 90° C. Ποτέ το E-Gear δεν είπε «όχι». Ποτέ καμιά ένδειξη δυσλειτουργίας δε φάνηκε στην ψηφιακή οθόνη και ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι κάτι θα πάει στραβά από την κατασκευή.
Αφήστε που στο δρόμο είναι «από... έως»: ταξιδεύεις άψογα με 6η και 80 χλμ./ώρα και χωρίς να ιδρώνεις (πολύ...) με 6η και 320 στο ταχύμετρο!

Τι, πώς, πού;
Σιγά μην το παραδεχτούμε. ¶λλωστε ο κατασκευαστής δίνει μόνο 315 χλμ./ώρα τελική. Kαι πού βενζίνη για να σου περισσέψει γκάζι στην Αττική Οδό; Σαράντα λίτρα ανά 100 χλμ. καταβροχθίζει ο ταύρος Gallardo. Με τις αναθυμιάσεις του 85λιτρου ρεζερβουάρ φτάσαμε στη Mantis.
Over και out. Προς το παρόν. Θα επανέλθουμε φυσικά... Εξάλλου τι δοκιμή διαρκείας είπαμε; Έχουμε και τις Σέρρες.
Α, σε ρυθμό σχεδόν ροντάζ, χωρίς να ζορίσουμε φρένα και κόφτη, το χρονόμετρο στα Μέγαρα σταμάτησε στο 1.08.5! Not bad._ N. T.

Ταυτότητα δοκιμής
Ημερομηνία 23 Mαρτίου 2006
Αυτοκίνητο Lamborghini Gallardo
Οδηγός N.T.
Διαδρομή Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων


TEXNIKA XAPAKTHPIΣTIKA
KINHTHPAΣ
KYΛINΔPOI 10 σε διάταξη V
TOΠOΘETHΣH Στο κέντρο, κατά μήκος
KYBIΣMOΣ 4.981 κ.εκ.
MEΓ. IΣXYΣ 520 ίπποι/8.000 σ.α.λ.*
MEΓ. POΠH 52 χλγμ./4.250 σ.α.λ.
METAΔOΣH
KINHΣH Στους 4 τροχούς
KIBΩTIO Μηχανικό με ηλεκτρουδραυλική επιλογή (E-Gear)
ANAPTHΣH
EMΠPOΣ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική ράβδος
ΠIΣΩ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική ράβδος
ΦPENA
EMΠPOΣ Αεριζόμενοι δίσκοι 365 χλστ.
ΠIΣΩ Αεριζόμενοι δίσκοι 335 χλστ.
BAPOΣ
AΠOBAPO 1.430 κιλά
KIΛA/IΠΠO 2,75
EΠIΔOΣEIΣ
0-100 XΛM./ΩPA 4,15 δλ.